MÓJ PIERWSZY SAMBAR
Sambar jest to bardzo popularne
danie wywodzące się z południowych Indii.
Jest to rodzaj gęstej zupy, którą przygotowuje się
wykorzystując nasiona Nikli Indyjskiej Toor
Dal, miąższ z owoców tamaryndowca, mieszankę różnych warzyw a także odpowiednio
dobraną kompozycję przypraw.
W zależności od tradycji rodzinnych składniki, a zatem i smak
Sambaru, mogą się znacznie różnić. Sambar ma tyle wcieleń ile jest rodzin w
Indiach. Jest to danie bardzo powszechnie sporządzane w szczególności na
śniadanie. Najczęściej podaje się go wraz z rasamem jako dodatek do dosy (rodzaj naleśnika z ziemniaczanym farszem) lub placuszków Idli. Może być również podawany z ryżem.
Sambar
jest to potrawa jednogarnkowa i smak może się różnić w zależności od dodanych
warzyw, zachęcam więc do experymentowania. Jeżeli nie jesteś zwolennikiem
ostrych potraw możesz zrezygnować z dodania do potrawy zbyt dużej ilości chili
oraz złagodzić danie dodając mleczko kokosowe.
Poniżej
podaję przepis na pyszny Sambar :
Składniki:
·
1
szklanka Toor Dal
·
½
łyczeczki kurkumy
·
2
szklanki pokrojonych warzyw takich jak:
- okra
- moringa
olejodajna
- ziemniaki
- marchew
- bakłażan
- tykwa
pospolita
·
jedna
pokrojona na ćwiartki duża cebula
·
2
ząbki czosnku
·
1
pomidor
·
niewielki
kawałek pulpy tamaryndowca (wielkości małej cytryny)
·
½
łyżeczki kurkumy
·
sól
do smaku
·
2
łyżki przyprawy do Sambaru
·
pół
łyżeczki cukru
·
woda
·
świeża
kolendra
·
pół
łyżeczki ziaren gorczycy
·
pół
łyżeczki nasion kozieradki
·
pół
łyczeczki kminu rzymskiego
·
pół
łyżeczki asafetydy
·
sproszkowane
czerwone chili (dla wielbicieli pikantnej kuchni)
·
kilka
suszonych zielonych liści curry (świeże są ciężko dostępne)
·
1-2
papryczki zielonego chili
·
1-2
suszone czerwone papryczki chili
·
1
łyżka oleju
Przygotowanie:
Toor
Dal moczymy dokładnie płuczemy w wodzie i moczymy około pół godziny. Następnie
gotujemy do miękkości pod przykryciem (około 1 godziny) w 3 szklankach wody z dodatkiem
½ łyżeczki kurkumy oraz około 1 łyżeczki soli. Po ugotowaniu Dal należy
rozgnieść tak aby nie było grudek.
W
międzyczasie kroimy warzywa oraz zalewamy ciepłą wodą pulpę tamaryndową i
zostawiamy tak na jakiś czas, po czym dokładnie odciskamy. Woda, która
pozostanie charakteryzuje się kwaśnym posmakiem i zostanie zużyta w kolejnym
etapie przygotowania Sambaru.
Na
dużej patelni (może być również duży garnek z grubym dnem) rozgrzewamy olej, po
czym wrzucamy w następującej kolejności na rozgrzany tłuszcz – gorczycę,
kozieradkę, suszone czerwone papryczki chili, kmin rzymski, czosnek, liście
curry. Uważamy aby nie przypalić przypraw i smażymy przez chwilę aż wydzielą
one przyjemny aromat a nasiona gorczycy zaczną „strzelać”. Następnie wrzucamy
pokrojone warzywa wraz z zielonymi papryczkami chili. Dodajemy sól oraz
sproszkowane czerwone chili (w przypadku osób, które lubią pikantne dania), po
czym wszystko dokładnie mieszamy. Do warzyw dodajemy przyprawę do Sambaru oraz
asafetydę po czym wlewamy wodę uzykaną po odciśnieniu pulpy z tamamaryndowca.
Dolewamy trochę wody i dodajemy cukier (lub jaggery – nierafinowany cukier
palmowy lub trzcinowy, który w zależności od obszaru występowania
nazywany jest również goor. Jest on dużo zdrowszy od białego cukru). Gotujemy przez jakiś czas.
Warzywa
z przyprawami dodajemy do Sambaru, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę tak
aby wszystkie warzywa były miękkie. Dodajemy sól do smaku oraz natkę
pietruszki.
Smacznego!
Uwagi:
Pulpę
tamarandywą można zastąpić sokiem z cytyny lub Amchur – czyli suszonym mango w
proszku, jednak Tamarynd nadaje ten właściwy specyficzny, kwaśny smak.
Sambar masala, czyli mieszanka przypraw do sambaru dostępna
jest w sklepach ze zdrową oraz orientalną żywnością, podobnie jak asafetyda, zawarte
w przepisie przyprawy, liście curry jak również Toor Dal.
W
przypadku warzyw, jeżeli nie mamy dostępu do świeżej okry, moringi czy tykwy
możemy je pominąć i wykorzystać np. cukinę lub dynię. Zachęcam gorąco do
odwiedzania sklepów z żywnością orientalną, gdzie możemy zakupić świeże
orientalne warzywa – jest również opcja zamówienia drogą internetową.
Komentarze
Prześlij komentarz