AMLA ORAZ CUDOWNE WŁAŚCIOWŚCI AGRESTU INDYJSKIEGO


Liściokwiat garbnikowy, popularnie znany pod nazwą AMLA, jest to gatunek drzewa z rodziny liściokwiatowych ((Phyllanthaceae). Jest to drzewo o wysokości do 10 m, posiadające szarą korę oraz charakterystyczne równowąskie, ułożone w dwóch rzędach liście o długości 1,5 cm.
Liściokwiat uprawiany jest głównie w Indiach w szczególności dla jadalnych owoców jakimi są żółto-zielone, jędrne kulki o bardzo kwaśnym miąższu.

                                                Świeże owoce Amla


                                            Liściokwiat Garbnikowy

Amla (łac. Emblica Officinalis) spotykana jest również pod nazwą Agrest Indyjski. Została nazwana tak przez Anglików, którym owoc Amli przypominał zanany im dobrze agrest. Amla należy jednak do rodziny wilczomleczowatych i nie jest spokrewniona z europejskim agrestem.
Dzięki swoim właściwościom leczniczym wszystkie części tej rośliny, nie tylko owoce od lat znajdują zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej.
Starożytny tekst ajurwedyjski wspomina, że największe właściwości owocu Amli to odmłodzenie i rewitalizacja całego ciała. Owoc ten określa się również jako „najlepszy spośród kwaśnych owoców”.
Owoce Amla nazywane są zamiennie Anwala, Amlaj, lub Amlaki. Podstawowym smakiem Agrestu Indyjskiego jest kwaśny, drugorzędnymi smakami są słodki, gorzki, ostry i cierpki.  Według tradycyjnego indyjskiego systemu ajurwedyjskiego owoce Liściokwiatu Garbnikowego równoważą wszystkie trzy dosze.
Owoce Amli wchodzą w skład mieszanki ziołowej Triphala, a także oryginalnej ziołowej konfitury Chyawanprash, która w medycynie ajurwedyjskiej jest środkiem wzmacniającym i regenerującym o wszechstronnym działaniu.
Według ajurwedy Amla to zioło o najsilniejszym działaniu odmładzającym. Jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C.  Korzystnie oddziałuje ona na kości, stawy oraz wątrobę. Regeneruje oraz odżywia tkanki.
Witamina C zawarta w Amli uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się siniaków, krwotoków czy krwawieniom dziąseł. 
Indyjski agrest wzmacnia serce, poprawia trawienie, leczy anemię, gorączkę, krwawienia oraz zakażenia układu moczowego.
Amla wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Z racji niezwykle skoncentrowanej dawki witaminy C (owoce amli zawierają ponad 10 razy więcej witaminy C niż słynące z niej cytrusy - pomarańcze, cytryny czy pomelo),  jest szczególnie zalecana w stanach osłabienia i infekcji. Skutecznie poprawia stan organizmu poprzez wzmocnienie odporności. Działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi.
Amla jest również wspaniałym środkiem wzmacniającym układ oddechowy - jest pomocna w przypadkach astmy czy gruźlicy. Sprawdza się również jako  środek moczopędny oraz afrodyzjak.
Owoce agrestu indyjskiego regulują metabolizm i poprawiają trawienie. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn.
Amla jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w kosmetyce. Jej niezwykłe właściwości odmładzające, odżywcze i rewitalizujące zostały docenione już dawno temu przez kobiety w Indiach jako środek pielęgnujący oraz wzmacniający skórę, włosy i paznokcie.
Ze względu na duży potencjał antyoksydacyjny owoce Agrestu Indyjskiego spowalniają procesy starzenia się komórek, są naturalnym, efektywnym antyoksydantem.
Amla ma niesamowite właściwości wpływające na zdrowie i piękno włosów. Najczęściej stosuje się ekstrakt z Amli w produktach wzmacniających włosy, gdyż roślina ta uznawana jest za jedną z najlepszych substancji wzmacniających włosy. 
Agrest Indyjski wzmacnia cebulki oraz przeciwdziała wypadaniu włosów. Najczęściej stosowana jest jako olejek, który odżywia i wygładza włosy nadając im piękny połysk. Olejek wzmacnia cebulki włosów ograniczając wypadanie, powoduje że włosy rosną grubsze i bardziej gęste. Nadaje również piękny, głęboki blask, działa przeciwłupieżowo, a także zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Oleje z ekstraktem z Amli stosujemy przed myciem na przynajmniej 1 godzinę. Można też nałożyć olejek na całą noc, a włosy umyć rano. Rozprowadzamy ok. 1-2 łyżeczki oleju na skórze głowy i włosach, delikatnie wmasujemy w skalp głowy i rozczesujemy włosy. Po upływie wyznaczonego czasu myjemy włosy dobrym szamponem. Poleca się stosować takie olejowanie 1-2 razy w tygodniu. Stosowanie Amli w formie oleju umożliwia najskuteczniejsze wykorzystanie jej cennych właściwości. 


                               Olejek do włosów zawierający wyciąg z Amli

Moim ostatnim odkryciem jest Amla w postaci proszku, który rozrabiamy z ciepłą wodą i stosujemy jako maskę do włosów. Nakładamy ją na umyte i lekko wilgotne włosy  wmasowując w skalp głowy (nie wcieramy we włosy). Trzymamy maskę od kilkunastu minut do 2 godzin po czym obficie spłukujemy wodą. Są to sproszkowane owoce  bez jakichkolwiek domieszek. Maska nadaje włosom blask, wzmacnia cebulki włosów i nadaje włosom objętości. Zmniejsza przetłuszczenie skóry i włosów oraz zapobiega wypadaniu włosów. Pamiętajmy że w przypadku naturalnych kuracji najlepsze efekty uzyskuje się przy regularnym stosowaniu przynajmniej raz w tygodniu przez okres 2-3 miesięcy.
Maska z  Amli wspaniale odświeża kolor włosów delikatnie go przyciemniając, sama w sobie jednak nie koloryzuje. Wskazana jest dla włosów w odcieniach od ciemnego blond do czarnego.

                                                  Sproszkowana Amla 

Amla może być także stosowana w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery – oczyszcza i odmładza skórę, hamuje wydzielanie łoju, pobudza regenerację komórek i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu polecana jest osobom ze zmęczoną i zniszczoną cerą, trądzikiem, przebarwieniami i plamami. Można używać toniku zrobionego z rozpuszczonego w wodzie proszku lub rozcieńczonego soku z Amli.
Wysuszone i sproszkowane owoce  zawierają również wysoką ilość witaminy C. Jako dodatek do porannego musli, jogurtu czy koktajlu owocowego mogą stanowić doskonałe wzbogacenie diety.
Dobrze jest spożywać 1 lub 2 płaskie łyżeczki dziennie (3-6 g). Można podzielić na mniejsze porcje i przyjmować częściej – np. jako dodatek do jogurtu czy smoothie.
Suszone owoce można dodać do owsianki lub kaszy, albo zmielić i pić z wodą.

                                                 Wysuszone owoce Amla

Amla występuje jako suplement w kilku postaciach – jako proszek, w postaci suszonch owoców lub w postaci kapsułek. Doskonałe właściwości Agrestu Indyjskiego wykorzystywane są w ajurwedyjskich metodach pielęgnacji i leczenia zarówno poprzez spożywanie przetworów z owoców, jak i wykorzystywanie sproszkowanej Amli w zabiegach na twarz, ciało i włosy.
Amla przyjmowana doustnie wpływa na dobrostan całego organizmu, dlatego też gorąco polecam włączenie do diety owoców Agrestu Indyjskiego w dowolnej postaci  oraz zastosowanie ich w pielęgnacji włosów i skóry.

Ważne:

Amla (Agrest Indyjski) - przeciwwskazania
·         kobiety w ciąży i karmiące piersią - ze względu na brak wystarczających badań prowadzonych z udziałem tej grupy osób
·         zaburzenia krzepnięcia krwi - agrest indyjski może zwiększyć ryzyko krwawienia u niektórych osób
·         pacjenci przed operacjami - Agrest Indyjski może zwiększać ryzyko wystąpienia krwawienia podczas i po operacji. Należy zaprzestać spożywania  co najmniej 2 tygodnie przed zaplanowaną operacją

Agrest indyjski jest dostępny w Polsce w sklepach zielarskich, w sklepach ze zdrową żywnością lub żywnością orientalną. Można go kupić w postaci soku lub oleju wyciskanego z owoców, suchego proszku lub suplementów diety. Często wchodzi też jak wspomniałam wcześniej w skład mieszanek ajurwedyjskich.


Bibliografia:
1. Vitamin C Rich Fruits Can Prevent Heart Disease, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689326/
2. www.usda.gov
3. Amla (Emblica officinalisGaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process
4. Effect of Amla fruit (Emblica officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and type 2 diabetic patients, "nternational Jour nal of Food Sciences and Nutrition" 2011,
5. Effect of the Indian gooseberry (amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3250870
6. The hepatoprotective effect of Phyllanthus emblica L. fruit on high fat diet-induced non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) in SD rats, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28128372
7. A. Kosmetyki naturalne. Astrum, Wrocław 1994

9. Różański, H., Liściokwiat garbnikowy – Phyllanthus emblica Linne = Emblica officinalis Gaertner w medycynie indyjskiej i europejskiej. http://rozanski.li

Komentarze

Popularne posty