AMLA ORAZ CUDOWNE WŁAŚCIOWŚCI AGRESTU INDYJSKIEGO
Liściokwiat
garbnikowy, popularnie znany pod nazwą AMLA, jest to gatunek drzewa z rodziny
liściokwiatowych ((Phyllanthaceae).
Jest to drzewo o wysokości do 10 m, posiadające szarą korę oraz charakterystyczne
równowąskie, ułożone w dwóch rzędach liście o długości 1,5 cm.
Liściokwiat uprawiany jest głównie w Indiach w
szczególności dla jadalnych owoców jakimi są żółto-zielone, jędrne kulki o
bardzo kwaśnym miąższu.
Świeże owoce Amla
Liściokwiat Garbnikowy
Amla (łac. Emblica Officinalis) spotykana jest również pod nazwą Agrest Indyjski. Została nazwana tak przez Anglików, którym owoc Amli przypominał zanany
im dobrze agrest. Amla należy jednak do rodziny wilczomleczowatych i nie jest
spokrewniona z europejskim agrestem.
Dzięki swoim właściwościom leczniczym wszystkie części tej
rośliny, nie tylko owoce od lat znajdują zastosowanie w medycynie
ajurwedyjskiej.
Starożytny tekst ajurwedyjski wspomina, że największe
właściwości owocu Amli to odmłodzenie i rewitalizacja całego ciała. Owoc ten
określa się również jako „najlepszy spośród kwaśnych owoców”.
Owoce Amla nazywane są zamiennie Anwala, Amlaj,
lub Amlaki. Podstawowym smakiem Agrestu Indyjskiego jest kwaśny,
drugorzędnymi smakami są słodki, gorzki, ostry i cierpki. Według tradycyjnego
indyjskiego systemu ajurwedyjskiego owoce Liściokwiatu Garbnikowego równoważą wszystkie trzy dosze.
Owoce Amli wchodzą w skład mieszanki ziołowej Triphala,
a także oryginalnej ziołowej konfitury Chyawanprash, która w
medycynie ajurwedyjskiej jest środkiem wzmacniającym i regenerującym o
wszechstronnym działaniu.
Według ajurwedy Amla to zioło o najsilniejszym
działaniu odmładzającym. Jest najbogatszym naturalnym źródłem witaminy C. Korzystnie oddziałuje ona na kości, stawy oraz wątrobę. Regeneruje oraz
odżywia tkanki.
Witamina C zawarta w Amli uszczelnia i wzmacnia naczynia
krwionośne, co zapobiega łatwemu tworzeniu się siniaków, krwotoków czy
krwawieniom dziąseł.
Indyjski
agrest wzmacnia serce, poprawia trawienie, leczy anemię, gorączkę, krwawienia
oraz zakażenia układu moczowego.
Amla
wykazuje działanie antywirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Z racji
niezwykle skoncentrowanej dawki witaminy C (owoce
amli zawierają ponad 10 razy więcej witaminy C niż słynące z niej cytrusy -
pomarańcze, cytryny czy pomelo), jest szczególnie zalecana w stanach
osłabienia i infekcji. Skutecznie poprawia stan organizmu poprzez wzmocnienie
odporności. Działa przeciwzapalnie, obniża poziom cholesterolu i obniża poziom
cukru we krwi.
Amla jest również wspaniałym środkiem
wzmacniającym układ oddechowy - jest pomocna w przypadkach astmy czy gruźlicy. Sprawdza
się również jako środek moczopędny oraz
afrodyzjak.
Owoce agrestu indyjskiego regulują metabolizm i
poprawiają trawienie. Pomagają również oczyścić organizm z toksyn.
Amla
jest jedną z najpopularniejszych roślin stosowanych w kosmetyce. Jej niezwykłe
właściwości odmładzające, odżywcze i rewitalizujące zostały docenione już dawno
temu przez kobiety w Indiach jako środek pielęgnujący oraz wzmacniający skórę,
włosy i paznokcie.
Ze
względu na duży potencjał antyoksydacyjny owoce Agrestu Indyjskiego spowalniają procesy
starzenia się komórek, są naturalnym, efektywnym antyoksydantem.
Amla
ma niesamowite właściwości wpływające na zdrowie i piękno włosów. Najczęściej stosuje się ekstrakt z Amli w
produktach wzmacniających włosy, gdyż roślina ta uznawana jest za jedną z
najlepszych substancji wzmacniających włosy.
Agrest
Indyjski wzmacnia cebulki oraz przeciwdziała wypadaniu włosów. Najczęściej
stosowana jest jako olejek, który odżywia i wygładza włosy nadając im piękny
połysk. Olejek wzmacnia cebulki włosów ograniczając wypadanie, powoduje że
włosy rosną grubsze i bardziej gęste. Nadaje również piękny, głęboki blask,
działa przeciwłupieżowo, a także zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Oleje z ekstraktem z Amli stosujemy przed
myciem na przynajmniej 1 godzinę. Można też nałożyć olejek na całą noc, a włosy
umyć rano. Rozprowadzamy ok. 1-2 łyżeczki oleju na skórze głowy i włosach,
delikatnie wmasujemy w skalp głowy i rozczesujemy włosy. Po upływie
wyznaczonego czasu myjemy włosy dobrym szamponem. Poleca się stosować takie
olejowanie 1-2 razy w tygodniu. Stosowanie Amli w formie oleju umożliwia
najskuteczniejsze wykorzystanie jej cennych właściwości.
Olejek do włosów zawierający wyciąg z Amli
Moim
ostatnim odkryciem jest Amla w postaci proszku, który rozrabiamy z ciepłą wodą
i stosujemy jako maskę do włosów. Nakładamy ją na umyte i lekko wilgotne
włosy wmasowując w skalp głowy (nie
wcieramy we włosy). Trzymamy maskę od kilkunastu minut do 2 godzin po czym
obficie spłukujemy wodą. Są to sproszkowane owoce bez jakichkolwiek
domieszek. Maska nadaje włosom blask, wzmacnia cebulki włosów i nadaje
włosom objętości. Zmniejsza przetłuszczenie skóry i włosów oraz zapobiega
wypadaniu włosów. Pamiętajmy że w przypadku naturalnych kuracji najlepsze
efekty uzyskuje się przy regularnym stosowaniu przynajmniej raz w tygodniu
przez okres 2-3 miesięcy.
Maska
z Amli wspaniale odświeża kolor włosów
delikatnie go przyciemniając, sama w sobie jednak nie koloryzuje. Wskazana jest
dla włosów w odcieniach od ciemnego blond do czarnego.
Sproszkowana Amla
Amla może być także stosowana w kosmetyce,
szczególnie do pielęgnacji cery – oczyszcza i odmładza skórę,
hamuje wydzielanie łoju, pobudza regenerację komórek i wzmacnia naczynia
krwionośne. Dzięki temu polecana jest osobom ze zmęczoną i zniszczoną cerą,
trądzikiem, przebarwieniami i plamami. Można używać toniku zrobionego z
rozpuszczonego w wodzie proszku lub rozcieńczonego soku z Amli.
Wysuszone
i sproszkowane owoce zawierają również wysoką ilość witaminy C. Jako
dodatek do porannego musli, jogurtu czy koktajlu owocowego mogą stanowić
doskonałe wzbogacenie diety.
Dobrze
jest spożywać 1 lub 2 płaskie łyżeczki dziennie (3-6 g). Można podzielić na
mniejsze porcje i przyjmować częściej – np. jako dodatek do jogurtu czy
smoothie.
Suszone
owoce można dodać do owsianki lub kaszy, albo zmielić i pić z wodą.
Wysuszone owoce Amla
Amla
występuje jako suplement w kilku postaciach – jako proszek, w postaci suszonch
owoców lub w postaci kapsułek. Doskonałe
właściwości Agrestu Indyjskiego wykorzystywane są w ajurwedyjskich metodach pielęgnacji i
leczenia zarówno poprzez spożywanie przetworów z owoców, jak i
wykorzystywanie sproszkowanej Amli w zabiegach na twarz, ciało i włosy.
Amla przyjmowana doustnie wpływa na dobrostan
całego organizmu, dlatego też gorąco polecam włączenie do diety owoców Agrestu Indyjskiego w dowolnej
postaci oraz zastosowanie ich w pielęgnacji włosów i skóry.
Ważne:
·
kobiety w ciąży i karmiące piersią - ze względu na brak wystarczających
badań prowadzonych z udziałem tej grupy osób
·
zaburzenia krzepnięcia krwi - agrest indyjski może zwiększyć ryzyko
krwawienia u niektórych osób
·
pacjenci przed operacjami - Agrest Indyjski może zwiększać
ryzyko wystąpienia krwawienia podczas i po operacji. Należy zaprzestać
spożywania co najmniej 2 tygodnie przed zaplanowaną
operacją
Agrest indyjski jest dostępny w Polsce w sklepach zielarskich, w sklepach ze zdrową żywnością lub żywnością orientalną.
Można go kupić w postaci soku lub oleju wyciskanego z owoców, suchego proszku
lub suplementów diety. Często wchodzi też jak wspomniałam wcześniej w skład
mieszanek ajurwedyjskich.
Bibliografia:
1. Vitamin C Rich Fruits Can Prevent
Heart Disease, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689326/
2. www.usda.gov
3. Amla (Emblica officinalisGaertn.)
prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process
4. Effect of Amla fruit (Emblica
officinalis Gaertn.) on blood glucose and lipid profile of normal subjects and
type 2 diabetic patients, "nternational Jour nal of Food Sciences and
Nutrition" 2011,
5. Effect of the Indian gooseberry
(amla) on serum cholesterol levels in men aged 35-55 years,
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3250870
6. The hepatoprotective effect of
Phyllanthus emblica L. fruit on high fat diet-induced non-alcoholic fatty liver
disease (NAFLD) in SD rats, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28128372
7. A. Kosmetyki naturalne. Astrum,
Wrocław 1994
9.
Różański, H., Liściokwiat garbnikowy – Phyllanthus emblica Linne = Emblica
officinalis Gaertner w medycynie indyjskiej i europejskiej. http://rozanski.li
Komentarze
Prześlij komentarz