MATTAR PANEER CZYLI SER PANEER Z GROSZKIEM I WARZYWAMI
Mattar Paneer jest to danie wegetariańskie z północnego regionu Indii. Głównymi składnikami dania są zielony groszek oraz ser paneer, wymieszane w przepysznym sosie na bazie cebuli i pomidorów z odpowiednią dobraną mieszanką przypraw.
Potrawa ta często podawana jest z ryżem i chlebkiem indyjskim (Naan, paratha, chapati, poori lub roti w zależności od regionu).
Ser Paneer, jest to rodzaj domowego twarogu, wykorzystywany w wielu daniach kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest z mleka zakwaszonego sokiem z cytryny lub limonki (często wykorzystywany jest również ocet). Ja mój paneer przygotowuje sama i na prawdę nie jest to trudne, dlatego zachęcam do tego, aby wykorzystać w przepisie paneer przygotowany własnoręcznie - gwarantuję, że smak poprawy będzie wyjątkowy.
Poniżej podam w pierwszej kolejności przepis na wykonanie sera paneer a następnie na mój ulubiony mattar paneer.
Mattar Paneer
Potrawa ta często podawana jest z ryżem i chlebkiem indyjskim (Naan, paratha, chapati, poori lub roti w zależności od regionu).
Ser Paneer, jest to rodzaj domowego twarogu, wykorzystywany w wielu daniach kuchni indyjskiej. Wytwarzany jest z mleka zakwaszonego sokiem z cytryny lub limonki (często wykorzystywany jest również ocet). Ja mój paneer przygotowuje sama i na prawdę nie jest to trudne, dlatego zachęcam do tego, aby wykorzystać w przepisie paneer przygotowany własnoręcznie - gwarantuję, że smak poprawy będzie wyjątkowy.
Poniżej podam w pierwszej kolejności przepis na wykonanie sera paneer a następnie na mój ulubiony mattar paneer.
Mattar Paneer
SER PANEER:
Składniki (na około 250-300 g paneer) :
· 2 litry mleka najlepiej pełnotłustego (Uwaga! nie używamy do wykonania sera paneer mleka UHT)
· sok z cytryny - około 6-7 łyżek (lub ocet spirytusowy - odrobinę)
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do dużego garnka i stawiamy na dużym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu uważając, aby się nie przypaliło. W chwili, kiedy zauważymy, że mleko zaczyna się gotować, zmniejszamy ogień i powoli wciąż mieszając wlewamy sok z cytryny lub ocet. Pod wpływem kwasu mleko zacznie się ścinać. Mieszamy do momentu aż zauważymy, że powstały ser zaczyna odzielać się od serawtki.
Następnie bardzo ostrożnie przelewamy całą zawartość znajdującą się w garnku do sitka wyłożonego gazą lub organzą (ja używam terowej pieluszki). Ze względu na zakwaszenie sera octem lub sokiem z cytryny należy ser paneer dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (zawinięty w gazę lub pieluszkę), po czym zostawić na jakiś czas aby cała serwatka odpłynąła. Ja zawiązuje szczelnie ser w pieluszkę tetrową i przyciskam deską do krojenia na której stawiam garnek z wodą (pod wpływem ciężaru serwatka szybciej odpływa). Tak obciążony ser zostawiamy na 30 min do 1 godziny. Ser jest przepyszny i można wykorzystać go również w wielu innych daniach.
Ser Paneer
UWAGI:
Jeżeli polubicie tak bardzo ser paneer jak ja 😋 i będziecie chcieli zrobić go więcej to wystarczy zwiększyć proporcje i użyć na przykład 5 litrów mleka oraz większą ilość soku z cytryny lub octu. Jeżeli nie macie ochoty na przygotowywanie sera w domu, możecie kupić gotowy w sklepie z orientalną żywnością lub zamówić przez internet.
Zwolennicy kuchni wegańskiej mogą zastąpić ser paneer Tofu lub też przygotować wegański ser na bazie migdałów i nerkowców (jeżeli ktoś jest zainteresowany przepisem na wegański ser paneer dajcie znać!).
MATTAR PANEER:
Składniki:
- czerwona cebula pokrojona w półplasterki - 3 szt.
- pomidory - 2 szt (również kroimy w półplasterki)
- 2 zielone papryczki chili
- kmin rzymski - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
- kolendra mielona - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - pół łyżeczki
- masło klarowane - 3 łyżki
- zielony groszek mrożony - 150 g
- ser paneer - 100 lub 200 g (pokrojony w kostkę)
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- garam masala - 1 łyżeczka
- kolendra mielona - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - pół łyżeczki
- masło klarowane - 3 łyżki
- zielony groszek mrożony - 150 g
- ser paneer - 100 lub 200 g (pokrojony w kostkę)
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- garam masala - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy 3 łyżki sklarowanego masła (najlepiej ghee) i czekamy aż tłuszcz dokładnie się rozpuści. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę dodając do niej odrobinę soli (dzięki soli woda z cebuli szybciej odparuje i cebula stanie się miękka).
Do cebuli po chwili dodajemy pokrojone papryczki chili i wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy kurkumę oraz kmin rzymski. Ponownie mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na 1-2 minuty.
Po tym czasie dodajemy około 1/4 kubka wody, mieszamy i przykrywamy ponownie na około 2 minuty. Jak już cebula będzie miękka dodajemy pomidory i ponownie odrobinę wody, mieszamy i gotujemy tak pod przykryciem aż wszystkie składniki będą miękkie.
Jak już nasza baza cebulowo-pomidorowa będzie gotowa dodajemy pozostałe przyprawy - kmin rzymski, kolendrę oraz pieprz cayenne (nie dadajemy garam masali - dodamy ją pod koniec przygotowywania sosu). Pamiętajmy aby ogień był zmniejszony. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ponownie około pół kubka wody (aby przyprawy się nie przypaliły, ponieważ wtedy mogą nadać one naszej potrawie gorzki posmak), przykrywamy i czekamy około 2 minuty.
Na tym etapie sos jest już prawie gotowy. Dodajemy do niego groszek i dolewamy około pół kubka wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy 3-4 minuty. Teraz możemy już dodać garam masalę oraz sól według uznania.
Do naszego sosu wrzucamy ser peneer, po czym delikatnie mieszamy. Teraz możemy zdecydować - jeżeli chcemy zjeść danie np. z chlebkiem chapati wtedy zostawiamy sos w tej postaci, natomiast jeżeli chcemy zjeść mattar peneer z ryżem, wtedy dodajemy trochę wody (około pół kubka). Zostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę cukru (nie za dużo, tylko aby wzmocnić smak przypraw oraz smak sera paneer), mieszamy i zostawiamy chwilę pod przykryciem.
Gotowe !
To na prawdę proste danie i gwarantuję, że będzie Wam smakowało 😊
Do cebuli po chwili dodajemy pokrojone papryczki chili i wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy kurkumę oraz kmin rzymski. Ponownie mieszamy, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką na 1-2 minuty.
Po tym czasie dodajemy około 1/4 kubka wody, mieszamy i przykrywamy ponownie na około 2 minuty. Jak już cebula będzie miękka dodajemy pomidory i ponownie odrobinę wody, mieszamy i gotujemy tak pod przykryciem aż wszystkie składniki będą miękkie.
Jak już nasza baza cebulowo-pomidorowa będzie gotowa dodajemy pozostałe przyprawy - kmin rzymski, kolendrę oraz pieprz cayenne (nie dadajemy garam masali - dodamy ją pod koniec przygotowywania sosu). Pamiętajmy aby ogień był zmniejszony. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy ponownie około pół kubka wody (aby przyprawy się nie przypaliły, ponieważ wtedy mogą nadać one naszej potrawie gorzki posmak), przykrywamy i czekamy około 2 minuty.
Na tym etapie sos jest już prawie gotowy. Dodajemy do niego groszek i dolewamy około pół kubka wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy 3-4 minuty. Teraz możemy już dodać garam masalę oraz sól według uznania.
Do naszego sosu wrzucamy ser peneer, po czym delikatnie mieszamy. Teraz możemy zdecydować - jeżeli chcemy zjeść danie np. z chlebkiem chapati wtedy zostawiamy sos w tej postaci, natomiast jeżeli chcemy zjeść mattar peneer z ryżem, wtedy dodajemy trochę wody (około pół kubka). Zostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę cukru (nie za dużo, tylko aby wzmocnić smak przypraw oraz smak sera paneer), mieszamy i zostawiamy chwilę pod przykryciem.
Gotowe !
To na prawdę proste danie i gwarantuję, że będzie Wam smakowało 😊
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz