W JAKI SPOSÓB SMRODZIENIEC (ASAFETYDA) MOŻE SPRAWIĆ ŻE POCZUJESZ SIĘ ŚWIETNIE
Każdy z nas wie, że przyprawy nadają naszemu życiu smaku. Wiele z nich wpływa nie tylko stymulująco na nasze doznania kulinarne, ale również wspomaga zdrowie poprzez korzystny wpływ na układ trawienny.
Jedną z przypraw, którą powszechnie stosuje się w kuchni ajurwedyjskiej jest ASAFETYDA (ang. asafetida, hin. hing).
Nazwa pochodzi od perskiego słowa aza oznaczającego żywicę oraz łacińskiego słowa foetidus co oznacza cuchnący.
Otrzymywana jest ona z korzeni i kłączy zapaliczki cuchnącej (Ferula assa-foetida) występującej w północnych Indiach (znana jako hing), gdzie stanowi kluczowy składnik wielu dań wegetariańskich, a także w Iranie i Afganistanie.
Zapaliczka cuchnąca jest to dziko rosnąca wieloletnia bylina kopru.
Z korzeni i łodyg rośliny przypominającej gigantyczny koper włoski pozyskiwana jest gumożywica. Wydobywa się ją poprzez nacięcie górnej części korzeni. Na wolnym powietrzu wypływający sok mleczny tężeje w bryły, o masie nawet do 1 kg. Następnie zebrana gumożywica zostaje sproszkowana.
Sama Asafetyda nie zawiera glutenu, jednak zazwyczaj w sprzedaży spotykana jest w połączeniu z mąką ryżową, mąką pszenną, gumą arabską i kurkumą. Można również nabyć niemielone kryształki, które będą bezglutenowe.
Z korzeni i łodyg rośliny przypominającej gigantyczny koper włoski pozyskiwana jest gumożywica. Wydobywa się ją poprzez nacięcie górnej części korzeni. Na wolnym powietrzu wypływający sok mleczny tężeje w bryły, o masie nawet do 1 kg. Następnie zebrana gumożywica zostaje sproszkowana.
Sama Asafetyda nie zawiera glutenu, jednak zazwyczaj w sprzedaży spotykana jest w połączeniu z mąką ryżową, mąką pszenną, gumą arabską i kurkumą. Można również nabyć niemielone kryształki, które będą bezglutenowe.
W Polsce Asafetyda jest wciąż niestety mało znaną przyprawą zwaną potocznie "smrodzieńcem", "cuchnącą gumą" lub "czarcim łajnem" ze względu na jej charakterystyczny ostry cebulowo-czosnkowy zapach.
Pomimo dość odpychających nazw, przyprawa ta nadaje potrawą subtelny smak (połączenie czosnku, cebuli i pora) i aromat a intensywny zapach po dodaniu do potrawy łagodnieje. Może być więc z powodzeniem stosowana jako zamiennik cebuli i czosnku, w szczególności dla osób które muszą unikać tych warzyw w swojej diecie.
Ze względu na bardzo wyrazisty smak należy używać jej w małych ilościach. Użyta z umiarem doskonale podkreśli i wzmocni smak potrawy. Dobrze jest ją wcześniej zasmażyć, najlepiej na maśle klarowanym ghee, następnie dodać do przygotowywanego posiłku.
Trzeba uważać aby nie przypalić asafetydy, ponieważ jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć smak potrawy.
Asafetyda najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań z soczewicą, curry, jak również w połączeniu z sosami czy zupami. Dodana do soczewicy czy fasoli sprawia, że stają się one lżej strawne i mniej wzdymające. W naszej polskiej kuchni może okazać się bardzo pomocna jako dodatek do gulaszu czy bigosu.
Pomimo dość odpychających nazw, przyprawa ta nadaje potrawą subtelny smak (połączenie czosnku, cebuli i pora) i aromat a intensywny zapach po dodaniu do potrawy łagodnieje. Może być więc z powodzeniem stosowana jako zamiennik cebuli i czosnku, w szczególności dla osób które muszą unikać tych warzyw w swojej diecie.
Ze względu na bardzo wyrazisty smak należy używać jej w małych ilościach. Użyta z umiarem doskonale podkreśli i wzmocni smak potrawy. Dobrze jest ją wcześniej zasmażyć, najlepiej na maśle klarowanym ghee, następnie dodać do przygotowywanego posiłku.
Trzeba uważać aby nie przypalić asafetydy, ponieważ jej specyficzny aromat może zmienić się w gorycz i zepsuć smak potrawy.
Asafetyda najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań z soczewicą, curry, jak również w połączeniu z sosami czy zupami. Dodana do soczewicy czy fasoli sprawia, że stają się one lżej strawne i mniej wzdymające. W naszej polskiej kuchni może okazać się bardzo pomocna jako dodatek do gulaszu czy bigosu.
Przyprawy tej nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.
Warto stosować ją nie tylko ze względu na jej walory smakowe ale również ze względu na właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jest to bardzo silny probiotyk, który wspomaga pracę bakterii w jelitach.
Asafetyda pomaga w przypadku:
- niestrawności, działa pozytywnie na układ pokarmowy - jest pomocna w przypadku nieżytu żołądka
- usuwa pozostałości przemiany materii znajdujące się w przewodzie pokarmowym
- niweluje lub łagodzi kolki oraz wzdęcia
- pomocna w zaparciach
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego
- ułatwia trawienie fasoli oraz innych potraw wykonanych z użyciem roślin strączkowych powodujących wzdęcia i występowanie nadmiernej ilości gazów
- posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- zmniejsza wzrost flory candida w jelitach a także ma działanie przeciwpasożytnicze
- wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa wykrztuśnie. W tradycyjnej medycynie wykorzystywana jest w leczeniu takich chorób jak: astma, choroby płuc, zapalenie oskrzeli czy koklusz.
- dzięki zawartości kumaryny, związku poprawiającego przepływ krwi asafetyda reguluje ciśnienie krwi.
- posiada właściwości uspakajające i antyepileptyczne
- w ajurwedzie służy do balansowania doszy Vata
- jest uważana za afrodyzjak
Przyprawę tą należy stosować w szczelnie zamkniętym opakowaniu ze względu na swój intensywny zapach. W przeciwnym razie, inne produkty znajdujące się w pobliżu mogą go przejąć.
Asafetydę można bez problemu kupić w sklepach internetowych lub sklepach z żywnością orientalną. Koszt to około kilka złotych a wystarcza na prawdę na długi czas.
UWAGA!!!! Kobietom w ciąży zakazane jest spożywanie Asafetydy, gdyż posiada ona właściwości poronne. Również kobiety karmiące nie powinny jej stosować, gdyż przyprawa ta może przeniknąć do mleka matki.
Warto stosować ją nie tylko ze względu na jej walory smakowe ale również ze względu na właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jest to bardzo silny probiotyk, który wspomaga pracę bakterii w jelitach.
Asafetyda pomaga w przypadku:
- niestrawności, działa pozytywnie na układ pokarmowy - jest pomocna w przypadku nieżytu żołądka
- usuwa pozostałości przemiany materii znajdujące się w przewodzie pokarmowym
- niweluje lub łagodzi kolki oraz wzdęcia
- pomocna w zaparciach
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego
- ułatwia trawienie fasoli oraz innych potraw wykonanych z użyciem roślin strączkowych powodujących wzdęcia i występowanie nadmiernej ilości gazów
- posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
- zmniejsza wzrost flory candida w jelitach a także ma działanie przeciwpasożytnicze
- wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa wykrztuśnie. W tradycyjnej medycynie wykorzystywana jest w leczeniu takich chorób jak: astma, choroby płuc, zapalenie oskrzeli czy koklusz.
- dzięki zawartości kumaryny, związku poprawiającego przepływ krwi asafetyda reguluje ciśnienie krwi.
- posiada właściwości uspakajające i antyepileptyczne
- w ajurwedzie służy do balansowania doszy Vata
- jest uważana za afrodyzjak
Przyprawę tą należy stosować w szczelnie zamkniętym opakowaniu ze względu na swój intensywny zapach. W przeciwnym razie, inne produkty znajdujące się w pobliżu mogą go przejąć.
Asafetydę można bez problemu kupić w sklepach internetowych lub sklepach z żywnością orientalną. Koszt to około kilka złotych a wystarcza na prawdę na długi czas.
UWAGA!!!! Kobietom w ciąży zakazane jest spożywanie Asafetydy, gdyż posiada ona właściwości poronne. Również kobiety karmiące nie powinny jej stosować, gdyż przyprawa ta może przeniknąć do mleka matki.
Osoby, u których występuje zaburzenia krzepnięcia krwi, powinny stosować ją ze szczególną ostrożnością.
Komentarze
Prześlij komentarz