SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO


Czy zauważyliście jak pięknie w tym roku kwitnie czarny bez? Nie wiem czy wiecie, że kwiaty tej rośliny to prawdziwy sezonowy rarytas znajdujący zastosowanie nie tylko w postaci syropu, ale również jako przepyszny deser np. kwiaty bzu smażone w cieście naleśnikowym.
Syrop z kwiatów czarnego bzu działa wzmacniająco na nasz organizm. Latem doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Można go pić z dodatkiem wody, kostek lodu lub mrożonych truskawek oraz z listkami mięty. Syropem można polewać również lody i desery, natomiast zimą świetnie się sprawdzi dodany do herbaty.
Syrop warto mieć zawsze pod ręką ponieważ to prawdziwe źródło zdrowia.
Podczas infekcji możemy go pić bez rozcieńczenia kilka razy w ciągu dnia lub bezpośrednio przed snem jako lek wzmacniający.
W naszym kraju występują 3 gatunki dzikiego bzu. Najbardziej popularny jest dziki bez czarny, zwany również lekarskim lub aptecznym. Jest to roślina pospolita, jadalna i lecznicza. Warto jednak pamiętać, iż ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie można spożywać w stanie surowym. Zawierają one bowiem sambunigrynę – substancję powodującą nudności, słabość i wymioty. Toksyna ulega rozkładowi poprzez suszenie oraz obróbkę termiczną.
Na czarny bez powinny również uważać osoby, które mają alergię na jego kwiaty i owoce.
Liczne badania wykazały, iż kwiaty czarnego bzu zawierają w swoim składzie unikalne substancje, hamujące rozwój wirusów oraz mających działanie wzmacniające. Roślina jest bogata w witaminy i minerały. Znajdziemy w niej: beta – karoten, witaminę A, B1, B2, B3, B6, wit. C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, miedź, mangan, cynk, flawonoidy, kwasy fenylowe, garbniki i pektyny. Zawiera on również cholinę, która obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Właściwości lecznicze kwiatów bzu czarnego:
 - wzmacnia odporność organizmu;
 - chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych;
 - działa wykrztuśnie, napotnie oraz antywirusowo;
 - uśmierza bóle, w tym bóle głowy (doskonały na migreny);
 - przyspiesza przemianę materii;
 - łagodzi stany zapalne skóry;
 - działa oczyszczająco i usuwa wolne rodniki;
 - oczyszcza organizm;
 - wzmacnia naczynia włosowate.
Kwiaty czarnego bzu należy zbierać w pełni kwitnienia wraz z całym kwiatostanem, najlepiej ranem w suchy i słoneczny dzień. Wybierajmy stanowiska czyste ekologiczne z daleka od dróg i zanieczyszczonych terenów. Pamiętajmy również, aby nie zrywać wszystkich baldachimów z jednej rośliny, ponieważ może to zakłócić jej naturalny wzrost.
Po ścięciu kwiatostanów układamy je na papierze w suchym i przewiewnym miejscu w celu wysuszenia na jakiś czas.
Składniki syropu:
 - około 40 dobrze rozwiniętych baldachimów kwiatów czarnego bzu
 - sok wyciśnięty z 5 cytryn
 - 2 litry wody
- klasycznie 1 kg cukru na 1 litr wody (sprawdza się również połowa tej porcji, czyli ½ kg cukru na 1 litr płynu).
Wykonanie:
Są różne wersje przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu, ja proponuję następujący: Kwiaty dokładnie rozdzielamy od łodyżek, ponieważ nadają one gorzkawy smak. Najlepiej wrzucać je bezpośrednio do garnka w którym będziemy robić syrop, aby zachować jak najwięcej pyłku z kwiatów. Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Po tym czasie należy go dokładnie przecedzić po czym dodajemy cukier, sok z cytryny. Następnie płyn mieszamy i podgrzewamy tak aby cukier dokładnie się rozpuścił. Syropu nie gotujemy, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast przelewamy do wyparzonych, czystych butelek lub słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Odwrócić można dopiero, kiedy zupełnie ostygną. Produkt nie wymaga już pasteryzowania. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie przepysznego syropu jest to naprawdę proste a korzyści płynących z jego stosowania jest naprawdę wiele.
Smacznego na zdrowie!!!





Komentarze

Popularne posty