SYROP Z KWIATÓW BZU CZARNEGO
Czy zauważyliście
jak pięknie w tym roku kwitnie czarny bez? Nie wiem czy wiecie, że kwiaty tej
rośliny to prawdziwy sezonowy rarytas znajdujący zastosowanie nie tylko w
postaci syropu, ale również jako przepyszny deser np. kwiaty bzu smażone w
cieście naleśnikowym.
Syrop z kwiatów
czarnego bzu działa wzmacniająco na nasz organizm. Latem doskonale gasi
pragnienie i orzeźwia. Można go pić z dodatkiem wody, kostek lodu lub mrożonych
truskawek oraz z listkami mięty. Syropem można polewać również lody i desery,
natomiast zimą świetnie się sprawdzi dodany do herbaty.
Syrop warto mieć
zawsze pod ręką ponieważ to prawdziwe źródło zdrowia.
Podczas infekcji
możemy go pić bez rozcieńczenia kilka razy w ciągu dnia lub bezpośrednio przed snem
jako lek wzmacniający.
W naszym kraju
występują 3 gatunki dzikiego bzu. Najbardziej popularny jest dziki bez czarny,
zwany również lekarskim lub aptecznym. Jest to roślina pospolita, jadalna i
lecznicza. Warto jednak pamiętać, iż ani kwiatów, ani owoców czarnego bzu nie
można spożywać w stanie surowym. Zawierają one bowiem sambunigrynę – substancję
powodującą nudności, słabość i wymioty. Toksyna ulega rozkładowi poprzez
suszenie oraz obróbkę termiczną.
Na czarny bez
powinny również uważać osoby, które mają alergię na jego kwiaty i owoce.
Liczne badania
wykazały, iż kwiaty czarnego bzu zawierają w swoim składzie unikalne
substancje, hamujące rozwój wirusów oraz mających działanie wzmacniające.
Roślina jest bogata w witaminy i minerały. Znajdziemy w niej: beta – karoten,
witaminę A, B1, B2, B3, B6, wit. C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor,
żelazo, miedź, mangan, cynk, flawonoidy, kwasy fenylowe, garbniki i pektyny.
Zawiera on również cholinę, która obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega
odkładaniu się tłuszczu w organizmie.
Właściwości
lecznicze kwiatów bzu czarnego:
- wzmacnia odporność organizmu;
- chroni i wzmacnia błony śluzowe dróg
oddechowych;
- działa wykrztuśnie, napotnie oraz
antywirusowo;
- uśmierza bóle, w tym bóle głowy (doskonały
na migreny);
- przyspiesza przemianę materii;
- łagodzi stany zapalne skóry;
- działa oczyszczająco i usuwa wolne rodniki;
- oczyszcza organizm;
- wzmacnia naczynia włosowate.
Kwiaty czarnego bzu
należy zbierać w pełni kwitnienia wraz z całym kwiatostanem, najlepiej ranem w
suchy i słoneczny dzień. Wybierajmy stanowiska czyste ekologiczne z daleka od dróg
i zanieczyszczonych terenów. Pamiętajmy również, aby nie zrywać wszystkich
baldachimów z jednej rośliny, ponieważ może to zakłócić jej naturalny wzrost.
Po ścięciu
kwiatostanów układamy je na papierze w suchym i przewiewnym miejscu w celu
wysuszenia na jakiś czas.
Składniki syropu:
- około 40 dobrze rozwiniętych baldachimów
kwiatów czarnego bzu
- sok wyciśnięty z 5 cytryn
- 2 litry wody
- klasycznie 1 kg cukru
na 1 litr wody (sprawdza się również połowa tej porcji, czyli ½ kg cukru na 1
litr płynu).
Wykonanie:
Są różne wersje
przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu, ja proponuję następujący: Kwiaty
dokładnie rozdzielamy od łodyżek, ponieważ nadają one gorzkawy smak. Najlepiej
wrzucać je bezpośrednio do garnka w którym będziemy robić syrop, aby zachować
jak najwięcej pyłku z kwiatów. Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w
chłodne miejsce na całą noc. Po tym czasie należy go dokładnie przecedzić po
czym dodajemy cukier, sok z cytryny. Następnie płyn mieszamy i podgrzewamy tak
aby cukier dokładnie się rozpuścił. Syropu nie gotujemy, doprowadzamy do
wrzenia i natychmiast przelewamy do wyparzonych, czystych butelek lub
słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Odwrócić można dopiero, kiedy
zupełnie ostygną. Produkt nie wymaga już pasteryzowania. Po otwarciu syrop
przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie
przepysznego syropu jest to naprawdę proste a korzyści płynących z jego
stosowania jest naprawdę wiele.
Smacznego na
zdrowie!!!
Komentarze
Prześlij komentarz