KALA NAMAK czyli JAJECZNA sól czarna


Czy słyszeliście może o czarnej soli? Jest biała, różowa – ale czarna?
I tak się składa, że czarny kolor występuje tylko w nazwie, ponieważ wbrew temu co sugeruje, sól ta przybiera odcienie od szaro-różowego po ciemny fiolet.
Czarna sól himalajska wydobywana jest w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i Pakistanie. Sól wydobyta w stanie nieprzetworzonym zawiera dodatki siarczanów – zostaje ona następnie poddana prażeniu w wysokiej temperaturze z dodatkiem węgla drzewnego. Tradycyjnie przy produkcji tej soli używa się suszonych owoców amli itp. Na skutek podgrzania czarnej soli do temperatury powyżej 800 ˚C następuje jej topnienie, a na skutek zachodzącej reakcji chemicznej zachodzącej podczas jej ogrzewania w obecności węgla, zawarty w niej siarczan sodu zostaje częściowo zredukowany do siarczku sodu nadającego Kala Namak charakterystyczny „jajeczny” smak i zapach.
Czarna sól himalajska jest istotnym składnikiem kuchni orientalnej jako dodatek do mieszanek przyprawowych jak np. Chaat Masala, dipów, sosów, pikantnych przekąsek czy owoców. Jest również bardzo cenioną przyprawą dla wegan, którzy chętnie wykorzystują ją ze względu na  fakt, iż nadaje ona potrawom istnie jajeczny posmak (idealna do tofucznicy, przygotowania wegańskiego majonezu czy pasty lub twarożku do pieczywa). Czarna sól nie tylko smakuje ale i pachnie jajecznie, możemy zatem jej użyć wszędzie gdzie potrzebujemy posmak jaj.
W medycynie ajurwedyjskiej Kala Namak ma zastosowanie jako środek przeczyszczający (przy zaparciach) i wspomagający trawienie (na wzdęcia) oraz na zgagę.
Czarną sól można kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, niektórych marketach oraz sklepach internetowych.
Pomimo, iż smak jest niepowtarzalny pamiętajmy, iż jest to jednak sól, której nie powinniśmy w swojej diecie nadużywać.




Komentarze

Popularne posty