KALA NAMAK czyli JAJECZNA sól czarna
Czy słyszeliście
może o czarnej soli? Jest biała, różowa – ale czarna?
I tak się składa, że
czarny kolor występuje tylko w nazwie, ponieważ wbrew temu co sugeruje, sól ta
przybiera odcienie od szaro-różowego po ciemny fiolet.
Czarna sól
himalajska wydobywana jest w kopalniach w Indiach, Bangladeszu, Nepalu i
Pakistanie. Sól wydobyta w stanie nieprzetworzonym zawiera dodatki siarczanów –
zostaje ona następnie poddana prażeniu w wysokiej temperaturze z dodatkiem
węgla drzewnego. Tradycyjnie przy produkcji tej soli używa się suszonych owoców
amli itp. Na skutek podgrzania czarnej soli do temperatury powyżej 800 ˚C następuje jej topnienie, a na skutek zachodzącej
reakcji chemicznej zachodzącej podczas jej ogrzewania w obecności węgla,
zawarty w niej siarczan sodu zostaje częściowo zredukowany do siarczku sodu
nadającego Kala Namak charakterystyczny „jajeczny” smak i zapach.
Czarna sól
himalajska jest istotnym składnikiem kuchni orientalnej jako dodatek do
mieszanek przyprawowych jak np. Chaat Masala, dipów, sosów, pikantnych
przekąsek czy owoców. Jest również bardzo cenioną przyprawą dla wegan, którzy
chętnie wykorzystują ją ze względu na
fakt, iż nadaje ona potrawom istnie jajeczny posmak (idealna do
tofucznicy, przygotowania wegańskiego majonezu czy pasty lub twarożku do
pieczywa). Czarna sól nie tylko smakuje ale i pachnie jajecznie, możemy zatem
jej użyć wszędzie gdzie potrzebujemy posmak jaj.
W medycynie
ajurwedyjskiej Kala Namak ma zastosowanie jako środek przeczyszczający (przy
zaparciach) i wspomagający trawienie (na wzdęcia) oraz na zgagę.
Czarną sól można
kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, niektórych marketach oraz
sklepach internetowych.
Pomimo, iż smak jest
niepowtarzalny pamiętajmy, iż jest to jednak sól, której nie powinniśmy w
swojej diecie nadużywać.
Komentarze
Prześlij komentarz