NIEDOCENIANY WĘŻYMORD CZARNY WRACA NA NASZE STOŁY


Czy ktoś z Was wcześniej spotkał się z tym niezwykle intrygującym warzywem?
Ja odkryłam je niedawno i z pewnością na stałe zagości w mojej kuchni.
Skorzonera, zwana Wężymordem Czarnym lub Szparagiem Zimowym pochodzi z tej samej rodziny co cykoria i karczoch. W dawnych czasach w Polsce sok z jej korzenia znajdywał zastosowanie jako lekarstwo na jad żmii, stąd jej przydomek Wężymord. Obecnie niestety właściwości zdrowotne warzywa nie są zbytnio doceniane.
Część jadalną spełnia tutaj jadalny korzeń rośliny mogący mierzyć nawet do 30 cm. Jego skóra ma kolor brunatny, ciemnobrązowy lub prawie czarny. Miąższ rośliny jest biały a w smaku przypomina szparagi,  skorzonera jest jednak nieco twardsza i pozbawiona włókien.
W trakcie obróbki warzywa należy uważać i najlepiej obierać je w rękawiczkach, ponieważ zabarwia dłonie na czerwono-brunatny kolor. Aby korzenie po przygotowaniu nie zaczęły ciemnieć, należy skropić je sokiem z cytryny.
Korzeń skorzonery zawiera wiele cennych składników takich jak: potas, sód, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, selen, karoten, błonnik oraz witaminy C, A, E, K , witaminy z grupy B oraz kwas nikotynowy (witaminę PP).
Ze względu na obecność inuliny oraz prebiotycznego błonnika jest niezwykle korzystna dla diabetyków. Inulina obniża poziom cukru we krwi oraz zły cholesterol, poprawia trawienie wspomagając odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Roślina jest również cennym źródłem żelaza i miedzi, które wraz z witaminą C odpowiadają za zdrowie naszych włosów, wzmacniając ukrwienie skóry głowy i mieszki włosowe. To właśnie niski poziom żelaza odpowiedzialny jest za utratę włosów, dlatego warto uzupełnić dietę o produkty bogate w ten składnik.
Zawarta w roślinie miedź nie tylko zwalcza wypadanie włosów, lecz także stymuluje ich wzrost i wzmacnia kolor. Ugotowane korzenie tego warzywa korzystnie wpływają również na wygląd skóry, zapobiegając utracie jędrności i elastyczności.
Wężymord stanowi również cenne źródło tiaminy odpowiadającej za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. W warzywie znajdziemy również wysoką zawartość potasu. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia sercowego. Ponadto pomaga on utrzymywać mocne kości zmniejszając tym samym ryzyko osteoporozy.
Roślina może być również stosowana jako środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu, zalecany przy nadciśnieniu tętniczym, nadwadze czy otyłości, jest również pomocna w leczeniu dny moczanowej.
Wężymord wzmacnia również naszą odporność oraz pomaga w leczeniu przeziębień.
Wysoka dawka witamin i minerałów skoncentrowana w warzywie jest doskonałym antidotum na zmęczenie zarówno fizyczne jak i umysłowe.
Skorzonerę można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów poddając ją gotowaniu, duszeniu, grillowaniu lub można ją po prostu upiec w piekarniku. Roślinę serwujemy również jak szparagi z dodatkiem różnego rodzaju sosów lub na słodko z dodatkiem miodu. Można zrobić z niej wspaniałą sałatkę lub wzbogacić nią omlet czy jajecznicę. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup, podkreślające ich smak.


Komentarze

Popularne posty