NIEDOCENIANY WĘŻYMORD CZARNY WRACA NA NASZE STOŁY
Czy ktoś z Was
wcześniej spotkał się z tym niezwykle intrygującym warzywem?
Ja odkryłam je
niedawno i z pewnością na stałe zagości w mojej kuchni.
Skorzonera, zwana
Wężymordem Czarnym lub Szparagiem Zimowym pochodzi z tej samej rodziny co
cykoria i karczoch. W dawnych czasach w Polsce sok z jej korzenia znajdywał
zastosowanie jako lekarstwo na jad żmii, stąd jej przydomek Wężymord. Obecnie
niestety właściwości zdrowotne warzywa nie są zbytnio doceniane.
Część jadalną
spełnia tutaj jadalny korzeń rośliny mogący mierzyć nawet do 30 cm. Jego skóra
ma kolor brunatny, ciemnobrązowy lub prawie czarny. Miąższ rośliny jest biały a
w smaku przypomina szparagi, skorzonera jest
jednak nieco twardsza i pozbawiona włókien.
W trakcie obróbki
warzywa należy uważać i najlepiej obierać je w rękawiczkach, ponieważ zabarwia
dłonie na czerwono-brunatny kolor. Aby korzenie po przygotowaniu nie zaczęły
ciemnieć, należy skropić je sokiem z cytryny.
Korzeń skorzonery
zawiera wiele cennych składników takich jak: potas, sód, magnez, wapń, żelazo,
fosfor, chlor, selen, karoten, błonnik oraz witaminy C, A, E, K , witaminy z
grupy B oraz kwas nikotynowy (witaminę PP).
Ze względu na
obecność inuliny oraz prebiotycznego błonnika jest niezwykle korzystna dla
diabetyków. Inulina obniża poziom cukru we krwi oraz zły cholesterol, poprawia
trawienie wspomagając odchudzanie oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Roślina jest również
cennym źródłem żelaza i miedzi, które wraz z witaminą C odpowiadają za zdrowie
naszych włosów, wzmacniając ukrwienie skóry głowy i mieszki włosowe. To właśnie
niski poziom żelaza odpowiedzialny jest za utratę włosów, dlatego warto
uzupełnić dietę o produkty bogate w ten składnik.
Zawarta w roślinie
miedź nie tylko zwalcza wypadanie włosów, lecz także stymuluje ich wzrost i
wzmacnia kolor. Ugotowane korzenie tego warzywa korzystnie wpływają również na
wygląd skóry, zapobiegając utracie jędrności i elastyczności.
Wężymord stanowi
również cenne źródło tiaminy odpowiadającej za prawidłową pracę mięśni i układu
nerwowego. W warzywie znajdziemy również wysoką zawartość potasu. Pierwiastek
ten odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, w tym mięśnia
sercowego. Ponadto pomaga on utrzymywać mocne kości zmniejszając tym samym
ryzyko osteoporozy.
Roślina może być
również stosowana jako środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu,
zalecany przy nadciśnieniu tętniczym, nadwadze czy otyłości, jest również
pomocna w leczeniu dny moczanowej.
Wężymord wzmacnia również
naszą odporność oraz pomaga w leczeniu przeziębień.
Wysoka dawka witamin
i minerałów skoncentrowana w warzywie jest doskonałym antidotum na zmęczenie
zarówno fizyczne jak i umysłowe.
Skorzonerę można
wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów poddając ją gotowaniu, duszeniu,
grillowaniu lub można ją po prostu upiec w piekarniku. Roślinę serwujemy
również jak szparagi z dodatkiem różnego rodzaju sosów lub na słodko z
dodatkiem miodu. Można zrobić z niej wspaniałą sałatkę lub wzbogacić nią omlet
czy jajecznicę. Idealnie nadaje się jako warzywo do zup, podkreślające ich
smak.
Komentarze
Prześlij komentarz