CZERWONE ZŁOTO FARAONÓW
Hibiskus to piękny,
duży czerwony kwiat o mięsistych płatkach zwany inaczej Ketmią Szczawiową,
Floridą Canberry, Różą Chińską czy Malwą Sudańską.
Nie wiem czy wiesz,
ale ta przepiękna roślina to także prawdziwy skarb mający wspaniałe korzyści
dla zdrowia oraz niezastąpiony w pielęgnacji urody.
Hibiskus w swym
kielichu zawiera cenne dla zdrowia witaminy (w szczególności witaminę C), wapń,
antocyjany, flawonoidy, polifenole, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Jego
ekstrakt jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów. W liściach rośliny
możemy odnaleźć karoteny oraz błonnik, natomiast w jego nasionach nienasycone kwasy
tłuszczowe. Popularnym kolorem hibiskusa jest intensywna czerwień, ale
występuje on również w odcieniach bieli, różu, żółtego, kremowego oraz błękitu.
Po wysuszeniu kwiatów tej rośliny możemy przygotować orzeźwiający owocowy napój
czy rozgrzewającą herbatę.
Już od czasów
starożytnych egipscy faraonowie zachwycali się naparem z suszonego hibiskusa -
karkade, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.
Herbata ta ma
intensywnie czerwony kolor i cechuje się kwaśnym smakiem, zwłaszcza jeśli jest
długo parzony. Tradycyjne karkade nie powinno zawierać nic więcej, ale spotkać
je można w wersji z dodatkami takimi jak: imbir, cynamon, kardamon czy wanilia.
Dzięki temu, że
hibiskus zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, ma on doskonały wpływ
na nasz organizm pomagając w profilaktyce oraz leczeniu różnego rodzaju
dolegliwości, a także opóźnia procesy starzenia (naturalny eliksir młodości).
Oto główne powody
dla których warto pić napar z kwiatów hibiskusa:
- wspomaga odchudzanie, zwalcza otyłość brzuszną
(pomaga zmniejszyć wskaźnik tkanki tłuszczowej oraz wskaźnik masy ciała BMI)
- przyspiesza przemianę materii
- pomocny w leczeniu nadciśnienia – obniża
ciśnienie krwi
- obniża poziom glukozy we krwi (wskazana dla
osób z cukrzycą)
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
- wzmacnia układ odpornościowy organizmu
- naturalny lek na przeziębienia i grypę –
zwalcza gorączkę i łagodzi kaszel
- pomaga utrzymać prawidłową ilość
cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo
- dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy
reguluje pracę wątroby
- wykazuje działanie moczopędne co zapobiega
zastojom wody w organizmie i sprzyja
oczyszczaniu z toksyn
- wspomaga leczenie infekcji układu moczowego,
a także redukuje ryzyko powstania kamieni nerkowych.
- działanie antynowotworowe dzięki obecności
antyoksydantów
- skutecznie zwalcza wolne rodniki, opóźniając
tym samym proces starzenia (odmładzająca herbatka)
- dzięki zawartości kwasów organicznych i
witaminy C wzmacnia włosy i przywraca im blask
Napar ten usprawnia
działanie układu immunologicznego, warto więc pić go zwłaszcza w okresie
jesienno-zimowym. Nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań do jego stosowania
jednak powinny go unikać kobiety w ciąży, karmiące, starające się o dziecko
oraz osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują, że systematyczne
picie naparu z hibiskusa może wpłynąć na poziom estrogenów, dlatego kobiety w
trakcie terapii hormonalnej powinny w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.
Suszone kwiaty
hibiskusa można bez problemu dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Koszt jest
niewielki a jak widać korzyści płynące z picia tego odmładzającego napoju są
nieocenione i znajdują się w zasięgu naszej ręki.
Składniki:
- ½ - 1
łyżka suszu hibiskusa
- ½ l wrzącej wody (2 szklanki)
- opcjonalnie miód do posłodzenia, w przypadku
osób dla których napar jest zbyt kwaśny
Wykonanie:
Susz zalewamy
wrzątkiem, po czym przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia na 10 – 15 minut.
Można przecedzić i dodać troszkę miodu (miodu nie dodajemy do gorącego napoju,
gdyż straci on swoje właściwości).
Komentarze
Prześlij komentarz