CZERWONE ZŁOTO FARAONÓW


Hibiskus to piękny, duży czerwony kwiat o mięsistych płatkach zwany inaczej Ketmią Szczawiową, Floridą Canberry, Różą Chińską czy Malwą Sudańską.
Nie wiem czy wiesz, ale ta przepiękna roślina to także prawdziwy skarb mający wspaniałe korzyści dla zdrowia oraz niezastąpiony w pielęgnacji urody.
Hibiskus w swym kielichu zawiera cenne dla zdrowia witaminy (w szczególności witaminę C), wapń, antocyjany, flawonoidy, polifenole, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Jego ekstrakt jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów. W liściach rośliny możemy odnaleźć karoteny oraz błonnik, natomiast  w jego nasionach nienasycone kwasy tłuszczowe. Popularnym kolorem hibiskusa jest intensywna czerwień, ale występuje on również w odcieniach bieli, różu, żółtego, kremowego oraz błękitu. Po wysuszeniu kwiatów tej rośliny możemy przygotować orzeźwiający owocowy napój czy rozgrzewającą herbatę.
Już od czasów starożytnych egipscy faraonowie zachwycali się naparem z suszonego hibiskusa - karkade, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów.
Herbata ta ma intensywnie czerwony kolor i cechuje się kwaśnym smakiem, zwłaszcza jeśli jest długo parzony. Tradycyjne karkade nie powinno zawierać nic więcej, ale spotkać je można w wersji z dodatkami takimi jak: imbir, cynamon, kardamon czy wanilia.
Dzięki temu, że hibiskus zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, ma on doskonały wpływ na nasz organizm pomagając w profilaktyce oraz leczeniu różnego rodzaju dolegliwości, a także opóźnia procesy starzenia (naturalny eliksir młodości).
Oto główne powody dla których warto pić napar z kwiatów hibiskusa:
- wspomaga odchudzanie, zwalcza otyłość brzuszną (pomaga zmniejszyć wskaźnik tkanki tłuszczowej oraz wskaźnik masy ciała BMI)
 - przyspiesza przemianę materii
 - pomocny w leczeniu nadciśnienia – obniża ciśnienie krwi
 - obniża poziom glukozy we krwi (wskazana dla osób z cukrzycą)
 - działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie
 - wzmacnia układ odpornościowy organizmu
 - naturalny lek na przeziębienia i grypę – zwalcza gorączkę i łagodzi kaszel
 - pomaga utrzymać prawidłową ilość cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo
- dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy reguluje pracę wątroby
- wykazuje działanie moczopędne co zapobiega zastojom wody w organizmie i sprzyja         oczyszczaniu z toksyn
- wspomaga leczenie infekcji układu moczowego, a także redukuje ryzyko powstania kamieni nerkowych.
- działanie antynowotworowe dzięki obecności antyoksydantów
- skutecznie zwalcza wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia (odmładzająca herbatka)
  - dzięki zawartości kwasów organicznych i witaminy C wzmacnia włosy i przywraca im blask
Napar ten usprawnia działanie układu immunologicznego, warto więc pić go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Nie ma właściwie żadnych przeciwwskazań do jego stosowania jednak powinny go unikać kobiety w ciąży, karmiące, starające się o dziecko oraz osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują, że systematyczne picie naparu z hibiskusa może wpłynąć na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny w tej kwestii skonsultować się z lekarzem.
Suszone kwiaty hibiskusa można bez problemu dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Koszt jest niewielki a jak widać korzyści płynące z picia tego odmładzającego napoju są nieocenione i znajdują się w zasięgu naszej ręki.
Składniki:
 - ½  - 1 łyżka suszu hibiskusa
 - ½ l wrzącej wody (2 szklanki)
 - opcjonalnie miód do posłodzenia, w przypadku osób dla których napar jest zbyt kwaśny
 Wykonanie:
Susz zalewamy wrzątkiem, po czym przykrywamy i odstawiamy do naciągnięcia na 10 – 15 minut. Można przecedzić i dodać troszkę miodu (miodu nie dodajemy do gorącego napoju, gdyż straci on swoje właściwości).



Komentarze

Popularne posty